Kunstzinnige Therapie


Kunst en ontwikkeling

De kunstenaar Paul Klee zei al:

kunst geeft niet het zichtbare weer, maar kunst maakt zichtbaar

Daar sluit ik mij van harte bij aan.
Het is mijn ervaring dat wanneer je kunstzinnig werkt, je jezelf uitdrukt. Om kort te zijn: “wat je maakt ben je zelf.” Ieder mens heeft de wil zich te ontwikkelen. Aan je werkstuk kun je aflezen hoe je ontwikkeling verloopt en wat in jou om aandacht vraagt. Binnen Beeldvorm is dat de essentie van DSC01464wg-homepagewaaruit we werken.

Kunstzinnige therapie

Wanneer er persoonlijke begeleiding gewenst is kan dat in de vorm van kunstzinnige therapie. De tekening, schildering of het boetseerwerk laat zien waar problemen liggen. Ook voor kinderen is er individuele begeleiding. Kinderen uiten zich vrij spontaan. Het kunstzinnige werk laat zien wat het kind nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Verder hebben de diverse kunstactiviteiten een verschillende uitwerking op de mens. B.v. schilderen spreekt iets anders in ons aan dan boetseren. Afhankelijk van wat er nodig is maken we samen een passend plan.

Als kunstzinnig therapeut begeleidt ik kinderen en volwassenen die zichzelf even kwijt zijn en weer op zoek zijn naar zichzelf, zodat ze weer nieuwe energie vinden. Ik heb kinderen begeleidt met ADHD en ADD en hoogbegaafde kinderen. Volwassenen die burn-out waren geraakt en mensen die de draad van hun leven even kwijt waren. Alsook hoogsensitieve kinderen en volwassenen.

Aandacht voor de mens

Mijn begeleiding is vooral met maximale aandacht (=Liefde) voor de mens die bij mij komt. Daardoor voel je je gezien en ben je al op weg.

Naar je basis
De tijd waarin we leven is een bijzondere tijd. Het is een snelle en informatieve tijd. Het vraagt van ons mensen om weloverwogen keuzes te maken. Welke informatie je toe wilt laten en welke niet? Wat past bij mij en wat laat ik aan me voorbij gaan? Het vraagt een grote verantwoordelijkheid om bij jezelf te blijven. Niet meegenomen te worden en jezelf te verliezen, maar je ruimte te verzorgen in de tijd.

Wat je daar voor nodig hebt is een stevige basis, goed geaard zijn en op je benen staan. Wanneer je basis niet goed verzorgd is merk je dat aan de volgende klachten: onzekerheid, wiebelig, druk in het hoofd, snel geïrriteerd, overspannen, onrustig of slecht slapen.

Binnen Beeldvorm werk ik met volwassenen en kinderen aan hun basis; het in beeld krijgen en werken aan je fundament. Kinderen komen zelden meer in aanraking met klei en aarde. En dat terwijl het hun, met name in deze snelle tijd, zo goed doet. Dit geldt ook voor volwassenen. Klei is een middel wat daarbij kan worden ingezet. Zowel handvormen als het klei draaien; wat o.a. van je vraagt naar je centrum te gaan. Dit werkt o.a. goed bij volwassenen en kinderen met ADHD. Om het kort en bondig te zeggen: “klei spreekt de benen aan.”

Kinderen zijn enthousiast en trots wanneer zij zelf een potje gedraaid hebben. En de klei doet intussen haar werk. Door het contact met de klei en de concentratie die ze daarvoor moeten opbrengen, merk ik dat kinderen, die eerst nog vol onrust zitten, in hun basis zakken. Die rust hebben ze broodnodig om goed te kunnen functioneren. En ik ben blij daar aan bij te kunnen dragen.

Herken je dit? Neem dan gerust contact op.

Copyright © Beeldvorm.eu